Thursday, August 4, 2011

Ayam Kurma 'Manual'


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Assalamualaikum readers blogmine semua yg cute-miut..
*sekali lagie aku cuba merosakkan bahase omputih..hee
Alhamdulillah,moga korang semua baik2 aje ye..
post kali nie,nak share pasal resepi lagie..
kalau semalam roza share pasal kek..
arynie nak share resepi berbuka plak..
*nie resepi buka petang tadi tau..


yang istimewa ye, nie resepi sebelum 'benda' tue ade..
konon2 nyerh time mak abah roza 
muda2 lagie lah, mak roza yg ajar tau..
dye gitau, "sebelum 'benda' nie ade, orang dulu2 guna cara manual jewk"..
resepi yang dimaksudkan yg konon2 nyerh 'gempak' tue
ialah
.
.
"Ayam Kurma Manual"
*sebelum nie roza masak dengan serbuk kurma
kali nie mak soh masak cara manual 
dgn alasan yg x bape munasabah
'MALAS' p kedai beli rempah itu!
*macam2 kan..=P
ok..
jom kita layan dulu bahan2 yg diperlukan..


Sekor ayam yang dah siap di cincang/basuh..
*bahan wajib ada tau! :)


Bahan A (untuk di tumbuk):
Lada sula 
*me letak separuh dr paket tue..
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah (kecil)
sedikit halia
 serbuk jintan & ketumbar (ade jual kat kedai)=P


Bahan B:
# 1 1/2 bawang putih (di hiris)
# 2 ulas bawang merah (di hiris)
# rempah tumis

*kayu manis tue jangan yg 'gedebak' pulak, make sure
yg sesuai dgn kuantiti k..:)
2 biji lada besar (di belah tengah)
2 biji kentang yg di belah 4
1 biji tomato yg di belah 4
asam keping
santan yg b'kualiti
*parut jewk kelapa kat belakang umah tue..hehe


hah! dah 'kopi & pasta' lom?
Eh jap2x! sebelum tue jangan pelik lau korang tengok
takde 'serbuk kurma'..nama pun ayam kurma manual kan..=P
jom, kita tengok cara2 nak buat pulak..
Jangan lupa lafaz bismillahirrahmanirrahim..
*semoga menjadi kurma korang tue..:)

1. Tumbuk lada sula terlebih dahulu sehingga lumat
2. Masukkan bawang putih & merah serta halia tadi..
*tumbuk lah sampai betul2 lumat ye..
3. Seterusnya, masukkan serbuk jintan & ketumbar tadi..
*jangan lupa letakkan sedikit air supaya serbuk tadi dpt di tumbuk..:)
  Dah siap?
ok..
ketepikan dulu bahan2 tadi..


Di tempat yg berasingan, panaskan minyak dalam periuk..
*minyak tue letak banyak sikit sbb nak 
pastikan rempah tue betul2 masak
Masukkan bahan2 B (yg bertanda #) tadi ke dalam periuk
 yg dah dipanaskan minyak nyerh..
make sure sampai naik bau ok..
lepas tue, baru boleh masukkan bahan2 yg telah kita 
tumbuk tadi..
*oppss! jangan lupa masukkan asam, garam & ajinamoto secukup rase k..
kacau sampai rempah itu naik bau..
 dan seterusnya boleh lah masukkan santan & ayam..
*kacau jangan tak kacau..hehe
seterusnya, boleh masukkan kentang & lada besar tadi..
*make sure, masukkan bahan nie lepas
korang rase ayam tue dh hampir masak k..
last step, masukkan tomato bila semua bahan dah empuk..
biarkan beberapa minit..bila dah empuk masakan tadi..
bolehlah di hidangkan..:)
tadaaa...
nie lah resepi nyerh..
nyum..nyum..
^_____^




Selamat mencuba ye!

No comments:

Post a Comment